Hoe kom je aan candida?

In de natuur komt schimmel voor op plekken waar het wat minder goed gaat. Dat geldt ook voor het menselijk lichaam. Een verzwakt immuunsysteem heeft niet genoeg weerstand  om het te winnen van slechte invloeden van buitenaf. Want dat is wat er voortdurend in ons lichaam gebeurt: goede en slechte bacteriën voeren een continue strijd. Bij een goede weerstand, merk je daar weinig van. Bij onbalans ontstaan klachten.

Hoe kom je aan candida?

Er is een aantal mogelijkheden waardoor je een verzwakt immuunsysteem kan hebben. Dit zijn de belangrijkste:

  • Gebruik van antibiotica. Dit middel doodt de slechte, maar ook de goede bacteriën
  • Langdurig medicijngebruik waaronder hormonen, de pil
  • Stress
  • Een eetpatroon van veel geraffineerde suikers, gist en snelle koolhydraten als witte pasta, witte rijst, wit brood, pizza’s, ontbijtgranen
  • Alcohol
  • Zwangerschap

"...Candida is overdraagbaar..."

En wat veel mensen niet weten is dat het overdraagbaar is. Zoals eerder gezegd van moeder op kind via de tepel en tijdens de geboorte de vagina. Maar ook van man op vrouw tijdens het vrijen. Denk hierbij niet alleen aan penetratie, maar ook aan orale seks.

De waslijst van klachten is enorm. Vaak koppelen mensen die klachten niet aan één oorzaak. Niet iedereen heeft dezelfde klachten of al die klachten tegelijkertijd. En ook de mate van klachten kan per persoon verschillen. In de rubriek "klachten" komen de klachten die je kunt hebben aan de orde.

Binnen de reguliere geneeskunde is niet iedereen overtuigd van de vorm van candida die ik hier bespreek. Het wordt vooral bestreden op de plekken die klachten geven, maar niet van binnenuit. Symptoombestrijding dus. Laat het daarom meten via een orthomoleculair arts, natuurarts, homepaat of iemand anders die daar de middelen voor heeft. Een levend bloed analyse maakt veel duidelijk, evenals een darmonderzoek of een ontlastingsonderzoek.

Candida

SLUIT
CLOSE